Läka det kollektiva såret av dömande

Den här texten skrev jag efter studiegruppen “Guided by natures” första kursträff i september. Då var jag inte redo att posta den men idag är jag. I morgon ses vi igen för terminens sista träff. Temat är det samma men med en annan vinkel: Hur kan vi skapa ritualer och rutiner som hjälper oss att vara medvetna, närvarande och i vår egna styrka. Dessa utrymmen är så enormt fina, öppna och berörande. Jag ser verkligen fram emot att ses där igen i morgon! ❤

“Igår startade terminens studiegrupp med ”guided by nature” som namn. Vi träffades för att skapa ett kravlöst och icke dömande utrymme i villkorslös kärlek. Med önskan om ett utrymme där deltagarna (inkl jag) kunde känna sig trygga nog att undersöka även de delar av sig själva som vi tryckt undan och tryckt ner i djupet av oss själva för att vi vet att det inte finns någon plats för de känslorna eller tankarna i det samhälle vi lever i idag.

Temat för just denna träff blev hur vi kan finna tillbaka till vårt tempo/flöde (som också är naturens tempo/flöde) och sedan kunna stå kvar i det i mötet med samhället och andra människor. Det var ett tema som påverkade mig långt mycket starkare än jag kunnat föreställa mig. Kanske inte så konstigt eftersom jag så här i efterhand ser att jag själv är i precis den processen av att finna tillbaka till min inre styrka och försöker navigera i hur jag ska kunna stå i den även när samhällets stormar blåser som starkast. En av de stora insikterna var att denna resa inte bara är viktig för mig, min utveckling och mitt välmående utan också viktig för det samhälle som jag drömmer om och vill medverka för att skapa. Det ickedömande samhället där människor pratar med och tolkar varandra med kärlek och förståelse istället för med rädsla och utestängande. Ett inkluderande samhälle som ser med hjärtat, igenom alla föreställningar och illusioner om hur vi ska vara för att duga, hur vi ska se ut för att vara snygga och hur vi ska prestera för att vara lyckade.

Jag grät en lång stund efter att kurstillfället var avslutat. Jag grät på grund av den avgrundsdjupa smärta som finns i våra individuella och i det kollektiva såret som ligger och pumpar ut blod i vårt samhälle. Jag grät för att det var min smärta och din smärta. Jag grät för att det är så enormt läskigt att våga stå upp i ett samhälle som bygger på så mycket rädsla och skyddar sig själv med ett så hårt dömande och säga ”här är jag”. Varken mer eller mindre. Jag är känslig, jag är inkännande, jag är öppen, jag är sårbar och jag är stark. Så enormt jävla stark. Även de dagar jag faller ihop och gråter är jag stark. Även de dagar jag känner mig som en liten grå pöl som inte ens klarar av att ta mig upp ur sängen. Även de dagar när hela världen snurrar av överväldigande intryck. Även de dagarna är jag här. Jag behöver inte bära mitt hjärta utanpå kroppen men jag behöver inte heller stänga in det. Jag kan gå genom världen med ett öppet hjärta utan att hela tiden blotta det för andra. Mitt hjärta är mitt och det är en konstant del av universum. Jag är en konstant del av universum. Jag är universum och när jag blir sedd med kärlek och mött med förståelse. Mött för den jag verkligen är, just precis nu. Oavsett om jag är pölen på golvet, ett darrande löv eller vapnet som hålls upp längst fram på barrikaden. När jag blir mött, på riktigt, då sjunger mitt hjärta. Då sjunger mitt hjärta naturens sång. Den sjunger älvarnas sång, fåglarnas sång och rådjurens sång. Den sjunger gräsets sång, trädens sång och buskarnas sång. För då, då är den i full kontakt med allt och ingen rädsla finns att skymta i ett enda skrymsle av min varelse.

Och det blev vad gårdagens kurs handlade om. Att se och mötas med kärlek då det är hur vi möter oss själva och varandra som kommer läka de individuella och kollektiva sår vi bär på och som kommer förändra oss och världen.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: